erfgoedobject

Vierkantshoeve

bouwkundig element
ID
84804
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84804

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vierkantshoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Landelijke woning met bijgebouwen op een afgesloten erf met poortgebouw en aansluitende ommuring. Teruggaand op een hofstede die volgens het landboek van Moerzeke (1772-1782) toen eigendom was van en bewoond door Bernardus van Bogaert. De gebouwen vertoonden toen een andere aanleg met losse bestanddelen verschillend van de toestand nu. Huidige gesloten aanleg als van een vierkantshoeve rondom rechthoekige binnenplaats al aangegeven op primitief kadasterplan van Moerzeke van 1828, met aanduiding van een klein vierkant gebouw overeenstemmend met de bijhorende kapel op de noordwesthoek aan de straat. Toen al bezit van de familie D'Hollander. Eind 19de-begin 20ste eeuw eigendom van olieslager César D'Hollander. Aan de straat vermoedelijk in begin 20ste eeuw nieuw gebouwde tuinmuur met breukstenen sokkel afgewerkt door hardsteen onder meer ter hoogte van de lisenen die de bakstenen muur ritmeren. Bovenzijde afgewerkt met decoratief metselwerk waaronder panelen in lichtere baksteen in visgraatverband en verhoogd met postamenten met dekplaat boven de lisenen.

Ten noorden van de voorheen met kasseien verharde binnenplaats, haaks op de straat ingeplante woning. Op de latei van de hardstenen voordeuromlijsting gedateerd 1803, wellicht het tijdstip waarop het huis zijn huidig volume en ordonnantie verkreeg. Woonhuis nog licht aangepast begin en midden 20ste eeuw. Grondige aan de gang zijnde renovatiewerken voorzien globaal het behoud van het uitwendige voorkomen en gedeeltelijke vervanging van de dienstgebouwen. Bakstenen boerenburgerhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder pannen zadeldak. Zuidelijk georiënteerde erfgevel met rechthoekige muuropeningen gemarkeerd door een centrale hardstenen voordeuromlijsting afgedekt door kroonlijst en versierde, gedateerde latei. Verwijderd dakvenster boven de deur wordt vervangen door meerde dakkapellen. Brede verankerde linker zijpuntgevel (straatzijde) vertoont twee kleine haast vierkante zolderluiken met zandstenen latei en luik aan hengsels. Ovale topoculus centraal in de geveltop boven twee hoge rechthoekige zoldervensters. De dispositie van vensters in de rechter zijpuntgevel wordt gewijzigd, in mindere mate in de achtergevel. Poortgebouw onder een half pannen schilddak met aan weerszij twee rechthoekige poorten tussen pilasters met doorrit in het poortgebouw. Deels vernieuwde lagere stalvleugel en landelijk bedrijfsgebouw.

  • Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782).
  • Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Afdeling Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, archief.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vierkantshoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84804 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.