De muziekkiosk is centraal ingeplant op het dorpsplein van Moerzeke en dateert uit het begin van de 20ste eeuw.
Historiek
De muziekkiosk staat opgesteld midden het gekasseide dorpsplein van Moerzeke. Volgens mondelinge overlevering betreft het een uit Baasrode afkomstige muziekkiosk, die in begin 20ste eeuw op initiatief van de burgemeester via het Baasrodeveer overgebracht zou zijn naar het dorpsplein van Moerzeke. In de jaren 1970 gerenoveerd met behoud van het oorspronkelijke ijzerwerk.
Als infrastructuur voornamelijk voor publieke concertvoorstellingen van harmonies en fanfares in open lucht op gemeentelijke pleinen of in stadsparken kwamen muziekkiosken in trek in de 19de eeuw veelal op gemeentelijk initiatief, dikwijls ook naar aanleiding van de oprichting van of voor concerten van lokale muziekmaatschappijen die sinds het begin van de 19de eeuw in vele gemeenten werden opgericht. De manifestaties op en bij de muziekkiosk bracht de gemeenschap samen en boden de samenleving een specifieke vorm van ontspanning. Het gebouwtype zelf vond zijn inspiratie in de 18de-eeuwse tuinpaviljoenen, die op hun beurt zijn voorgangers kende in de Chinese tuincultuur. Te Moerzeke werd in 1851 de muziekmaatschappij "De Eendracht" opgericht die nog steeds bestaat. Op vele plaatsen zijn de muziekkiosken na de Tweede Wereldoorlog verdwenen onder meer om plaats te maken voor parking.
Beschrijving
De zeshoekige muziekkiosk bezit een gemetste sokkel van baksteen met omlijstende banden en hoeken van zandsteen. Daarop staat een elegant skelet van geklonken ijzer met bouten. De hoekstijlen zijn bovenaan onder het ijzeren dakspant zoals gebruikelijk voorzien van sierstukken met decoratief krulwerk. De kiosk bezit een eenvoudige opengewerkte fijne ijzeren balustrade, aan de voorzijde onderbroken voor betonnen toegangstrap. De vijf delen van de gewitte balustrade vertonen centraal een in een cirkel ingeschreven siermotief geschilderd in blauw. De kiosk is afgedekt met een laag hellend tentdak met houten onderdak, afgewerkt met een gegolfd uitgesneden houten dakrand. Zinken dakbekleding. De daknok is bekroond door een sierpin. Zowel naar materiaal als algemene vormgeving beantwoordt deze muziekkiosk aan een gebruikelijk type van een bepaalde periode. De oudste kiosken waren in hout uitgevoerd en verplaatsbaar, later kwam een vaste in gebruik en werd ijzer en metselwerk toegepast voor de constructie ervan.
DE HARLEZ DE DEULIN N. 1992: Les kiosques à musique, Héritages de Wallonie, Liège.
DE POTTER F. & BROECKAERT J. 1890: Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, reeks IV, deel 2, Gent.
MUSSAT M.-C. 1992: La Belle Epoque des Kiosques à Musique, Paris.
PIETERAERENS M. 2002: Muziekkiosken in het Meetjesland, Gent.
S.N. 1998: Curieuze en andere dingen over Moerzeke, Moerzeke, 45.
S.N. s.d.: Moerzeke en Kastel. Een kijk in het verleden aan de hand van oude foto’s en prentkaarten, Moerzeke.
Mondeling overgeleverde gegevens aangebracht door Walter Laget, Moerzeke.
Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/42008/104.1, Muziekkiosk. Auteurs: Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)