erfgoedobject

Kapel Heilig Hart van Jezus

bouwkundig element
ID
84815
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84815

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel Heilig Hart van Jezus, in aangelegd plantsoen naast het kerkhof aan de Sint-Martinuskerk, afgesloten door een laag ijzeren hek aan bakstenen pijlers met verwerking van de tekst "Hart v Jezus uw rijk kome" in het ijzerwerk.

Bakstenen wegkapel met hardstenen elementen en breuksteen verwerkt in de plint, onder steil zadeldakje (leien), geflankeerd door lage bakstenen muurtjes afgedekt met arduinen ezelsrug, volgens een inscriptie in de gevelsteen in de plint gebouwd in 1948. Ondiepe kapel met spitsboogvormige gevelnis in puntgevel met hardstenen dakrand. In de nis staat een groot wit beeld van het Heilig Hart van Jezus met gepolychromeerd hart. Een spitsboogvormig glas-in-loodraam in de vlakke achtergevel. Op de sokkel van het beeld staat het opschrift "Hart van Jezus/ op U vertrouw ik!/ 100d. afl". De hardstenen altaartafel voor de nis wordt gedragen door twee hardstenen consoles. Onder de altaartafel bevindt zich een gevelsteen met opschrift: "Uit dankbaarheid/ aan het H. Hart/ Moerzeke.1948". Beide lage flankerende zijmuurtjes zijn elk voorzien van een steen met opschrift; links met vermelding van architect E. Gillebeert, rechts van de pastoor Claus M. en burgemeester Lemmens G.

  • VAN BOSSCHE A. 2002: Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 7.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Heilig Hart van Jezus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84815 (Geraadpleegd op )