Gemeente- en zondagsschool

Beschrijving

Overblijvend deel van de voormalige gemeente- en zondagsschool van Moerzeke, heden café "Schelderoute". Volgens archiefstukken maakte bouwmeester (J.-B.) De Pauw uit Dendermonde in opdracht van het gemeentebestuur van Moerzeke de plannen voor de bouw van een lokaal om te dienen als gemeente- en zondagsschool. De school werd in 1846 gebouwd tussen het gemeentehuis en de Sint-Martinuskerk aan het dorpsplein. Toen de school in 1924 was overgebracht naar de nieuw gebouwde gemeenteschool van Moerzeke centrum aan de Vredestraat enkel in gebruik als bibliotheek. In 1931 werd gepland om met de verkoop van het oude schooltje dijkwerken te bekostigen. Schoolgebouw volgens kadasterarchief in 1936 verkocht en opgesplitst in twee huizen.

Aanvankelijk een alleenstaand gebouw van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak. De voorgevel werd geritmeerd door lisenen en rechthoekige spaarvelden met ingeschreven rondboogvensters; toegangsdeur in de zijpuntgevels (confer tekening van 1868 en oude foto’s). Voordakschild gewijzigd in geknikt dak met dakkapellen (jaren 1930). Afgesplitst rechter deel van twee traveeën recent gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw. Baksteenbouw met in de voorgevel gewijzigde muuropeningen. Linker zijpuntgevel bewaart een gedichte vroegere deur in hardstenen omlijsting afgedekt door een kroonlijst, centraal ingeschreven in een hoog rondbogig spaarveld met gedicht rondbogig zoldervenster.

• Collectie prentkaarten, archieffoto’s en tekeningen familie D’Hollander, Moerzeke.
  • Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen, 1830-1850, 3502/4.