erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84818
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84818

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpsplein van Moerzeke met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaand huis gebouwd in 1930 door toenmalige eigenaar van het kasteel van Moerzeke G. H. de Crombrugghe de Loringhe en ingeplant naast het toegangshek en de oprit van het kasteel van Moerzeke (zie Kasteellaan nummer 1).

Pittoreske woning waarvan het hoofdvolume twee bouwlagen telt van twee traveeën breed onder zadeldak (mechanische pannen). Baksteenbouw met verwerking van hardsteen en met opvallende gewitte houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling. Eclectisch getinte voorgevel op sokkel in breuksteenverband. Brede uitspringende venstertravee verhoogd tot trapgevel met pinakelvormige bekroning, liggende ovale oculus als zoldervenster en cijferankers die het bouwjaar 1930 vormen. Breed zesdelig benedenvenster. Lage korfbogige voordeur met liggende ovaal als bovenlicht. Linker zijgevel op cementeerde plint met schijnvoegen en symmetrisch geplaatste vensters aan weerszij van de uitspringende schouw.


Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84818 (Geraadpleegd op )