erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84824
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84824

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpsplein van Moerzeke met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis volgens kadasterarchief gebouwd in 1875, nu woning van de rector van het klooster van de Heilige Vincentius a Paulo in de Molenstraat.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën, volgens oude prentkaarten voorheen met bepleisterde voorgevel. Bakstenen lijstgevel verlevendigd door diverse grijze elementen: hardsteen voor plint, geprofileerde deuromlijsting en cordonlijst onder de bovenvensters. Grijs geschilderde geriemde omlijstingen rond de bovenvensters en ander geprofileerd lijstwerk. Borstwering en fries onder de kroonlijst versierd met spiegel in decoratief metselverband en panelen met overhoeks metselwerk, omlijst met gesinterde bakstenen. In de achtergevel is gesinterde baksteen ook verwerkt ter omlijsting van de muuropeningen, in banden en geprofileerde lijsten. Trappenhuis verlicht door een hoog rondboogvenster en een ovaal venster met decoratieve tracering. Rechts van de woning een overzolderde poort.

Achter in de ondiepe tuin: bijhorende korenstoommolen in gebruik genomen in 1876, later omgevormd tot veestallen. Hoog voormalig maalderijgebouw van vier traveeën breed in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. In de achtergevel behouden rij van hoog geplaatste kleine rondboogvensters.

  • Collectie prentkaarten, archieffoto’s en tekeningen familie D’Hollander, Moerzeke.
  • S.N. 1998: Curieuze en andere dingen over Moerzeke, Moerzeke, 59-60.

Bron     : Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84824 (Geraadpleegd op )