Gemeentelijke begraafplaats Kastel

Beschrijving

Gemeentelijke begraafplaats van het gehucht Kastel. Afgezonderd gelegen aan de zuidelijke straatzijde, ongeveer ter hoogte van de parochiekerk van Kastel, achter de vroegere molensite van de Castellemolen of Ganzenbergmolen en bereikbaar via een lange rechte toegangsweg tussen Ganzenberg nummer 13 en nummer 15.

Aanvankelijk kleinere begraafplaats in gebruik genomen in 1902, tweemaal uitgebreid, laatst in 1948. Naar aanleiding daarvan werd aan de oostelijke zijkant een 62 meter lange en 2 meter hoge betonnen kerkhofmuur geplaatst. Voorts omsloten door een haag en voorzien van een ijzeren toegangshek aan slanke, geprofileerde ijzeren hekpijlers.

In het westelijk deel van perk B staan tussen de overwegend hardstenen graftekens nog een klein aantal rijker uitgewerkte graftekens opklimmend tot het begin van de 20ste eeuw, veelal voorzien van een stele bekroond door een kruis. Tegenover een rij graftekens van priesters: een opvallend groter hardstenen kruis op hoog voetstuk met het voorkomen van een Calvarieberg dat echter niet specifiek als kerkhofkruis werd opgericht. Graftekens met sarcofaag, postamenten en witmarmeren tekstplaat tegen de stele onder het grafkruis van de brouwersfamilie De Smet, namelijk van Marie De Smet-Vandercruyssen (1816-1905) en van de familie De Smet-Vermylen (aanvraag voor plaatsen familiekelder van 1908). Jonger hardstenen grafteken op de grafkelder van brouwer Aug. Jos. Verbeek en echtgenote V. Fonteyne tevens versierd met applicaties in bronzen reliëf. Voorts nog twee anonieme zogenaamde armenkruisen in de vorm van een decoratief opengewerkt gietijzeren grafkruis waarvan één bij de kindergraven naast een sober en blauw geschilderd houten grafkruis.

• Gemeentearchief Hamme, Dossier 571.2:802 I Kerkhof / Aanleg en uitbreiding (Moerzeke Castel).
  • DE RIJCKE E., Memento Mori. Kerkhoven en begraafplaatsen van Groot-Hamme, in Heemkundige Kring Osschaert, Jaarboek 4b, Bijdragen tot de geschiedenis van het kanton Hamme, 1996, p. 38-42.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena