Parochiale meisjesschool met zusterklooster

Beschrijving

Dorpsschool, gebouwd als parochiale lagere meisjesschool en bewaarschool met klooster van de zusters van de Heilige Vincentius a Paulo, nu vrije gemengde basisschool genaamd "De 5 sprong". In 1909 nam de toenmalige pastoor van Kastel P. Van Assche het initiatief om in zijn parochie een katholieke meisjesschool op te richten. Naar het voorbeeld van de meisjesschool in Moerzeke centrum koos hij voor de congregatie van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo van Wichelen om het onderwijs te geven. De plannen van de schoolgebouwen met klooster zouden ontworpen zijn door kanunnik Janssens, directeur van deze congregatie. De bouw vond plaats in 1910-1911 op een aangekocht perceel achter de Baasrodeveerstraat, tussen de Sint-Jozefkerk en de tuin van de pastorie van de parochie Kastel. Plechtige inzegening van het klooster en school op 11 januari 1911. Aan de tuinzijde van de bewaarschool rechts achter, in 1930 opgerichte zaal voor het patronaat, waar de zusters op zon- en feestdagen ontspanning organiseerden voor oudere meisjes, vanaf 1936 tevens filmzaal, nu in gebruik als turnzaal. Overdekte speelgalerij wellicht ook omstreeks 1930 opgericht op de speelplaats tegenover de klassen.

Rechts van de Sint-Jozefkerk, aan de hoek van het kerkplein gelegen beeldbepalend en pittoresk bakstenen gebouwencomplex; ingeplant met de voorgevel van het schoolgebouw in het verlengde van die van de dorpskerk van Kastel. Toegang uitgespaard in de muur die de geplaveide omsloten speelplaats voor de school zijdelings afsluit. School bestaand uit een rechthoekig gebouw met symmetrische aanleg van twee verdiepingen waarin vier klassen en rechts daarvan aansluitend eenlaags gebouw met twee klassen van de bewaarschool met idem voorgevel ordonnantie. Beide volumes onder overstekende leien zadeldaken met decoratieve vorstkam; boven de blinde zijpuntgevels afgewerkt met windveren. Voorgevel gekenmerkt door verticaal ritmerende gebogen spaarvelden; ingeschreven hoge vensters op de begane grond onder I-latei met rozetten, korfboogvormige bovenvensters. Bewaarde raamkozijnen met kleine roedeverdeling. Beide centrale uitspringende deurtraveeën verhoogd met puntvormig dakvenster onder overstekend zadeldak met verzorgd houtwerk. Brede houten kroonlijsten op uitgesneden consoles.

Haaks achter de lagere school aansluitend klooster van twee bouwlagen onder schilddak, met achterliggende vroegere moes- en fruittuin. Voorgevel van het klooster uitziend op de kerk in overeenstemming met de bouwstijl van de school voorzien van in korfbogige spaarvelden ingeschreven vensters. De twee bovenvensters van de vroegere huiskapel met gekleurde beglazing. Inkompoort van het klooster in een lage uitbouw palend tegen de achterzijde van de school. Bijhorend laag dienstgebouw met twee verhoogde deurportiekjes op de hoeken van de gevel uitziend op het vroegere kerkhof.

School en kloosterhuis met behouden interieurindeling, diverse oorspronkelijke tegelvloeren, binnendeuren, trappen. Zijwanden van de huiskapel versierd met pilasters. Troggewelven tussen ijzeren liggers in de klaslokalen van de benedenverdieping. Bewaard podium van de vroegere filmzaal met toegangsdeur vanuit klas.

• RUYS R., 100 jaar zusters van St Vincentius a Paulo te Wichelen 1875 1975, Wichelen, 1975, p. 30.
  • VAN RIET P., Klooster en aangenomen meisjesschool van Kastel, Moerzeke, s.d.