erfgoedobject

Oud molenaarshuis

bouwkundig element
ID
84828
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84828
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis van de Ganzenbergmolen of Castellemolen, een houten korenwindmolen die aan de overzijde van de straat op een molenberg stond opgesteld tegenover het molenaarshuis (cf. archieffoto's en prentkaarten). Waarschijnlijk in het laatste kwart van de 18de eeuw opgerichte graanwindmolen (nog niet opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-1778 noch in het landboek van Moerzeke van 1772-1782). Twee aanvragen uit 1780 bekend voor de oprichting van een windmolen te Moerzeke Castel. Vermelding van de Castellemolen in 1801 naar aanleiding van stormschade en opgetekend op kadasterplan van 1828. Vernield door oorlogsgeweld in 1914. De mechanische maalderij die in 1877 door molenaar Bernard Van Lokeren bij de windmolen was ingericht in de vroegere rosmolen is sinds 1963 verdwenen en de molenberg werd afgegraven.

Alleenstaande woning mogelijk teruggaand tot de 18de eeuw, (zie landboek van Moerzeke van 1772-1782). Volgens het kadasterarchief waren de windmolen en het huis voor 1837 eigendom van een rentenier Van de Plas uit Mechelen, nadien bezit van de familie Van Lokeren, later molenaarsgeslacht Van Lokeren. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën van aanvankelijk één bouwlaag, verhoogd met een bovenverdieping in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Waarschijnlijk gelijktijdig gecementeerd met schijnvoegen en vernieuwde rechter zijpuntgevel. Voorgevel horizontaal geleed door gewitte platte banden. Verankerde pui afgelijnd door gewitte kordonlijst. Beluikte benedenvensters met houten latei vertonen kruisvormige raamkozijnen met kleine roedeverdeling op hardstenen lekdorpel. Kleine bovenvensters onder groen geschilderde I-lateien met witte rozetten. Lijstgevel eindigend op een gewitte fries met golvende onderrand. Links aanleunende verankerde lage bakstenen aanbouw onder pannen zadeldak met het voorkomen van een stal, volgens kadasterarchief in 1857 toegevoegd magazijn.

  • Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782).
  • Curieuze en andere dingen over Moerzeke, Moerzeke, 1998, p. 60-61.
  • HEUVICK A.P. - LAGET W.,Van Murceke tot Moerzeke, Moerzeke, 1994, p.67, p. 89-90.
  • VAN BOSSCHE A., Malen en molens in Hamme, Hamme, 2005, p. 114-116.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Oud molenaarshuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84828 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.