Woonhuis van voormalige hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis van voormalige hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Grote voormalige hoeve met achterin gelegen vrijstaand boerenhuis op de straathoek Kasteellaan en Killestraat. Woning op erf met min of meer symmetrische aanleg vergezeld van boomgaard en moestuin weergegeven in het landboek van Moerzeke van 1772-1782 met vermelding van de juffrouwen Marie Anne en Aldegonde D’hollander als eigenaars. Huidig erf aan de straatzijde afgesloten door een breed, axiaal ijzeren toegangshek tussen lage bakstenen bijgebouwen (vermoedelijk merendeels 19de-eeuwse toevoegingen) met pannen zadeldak en blinde straatgevels, links een open wagenhuis en rechts een verbouwde stal.

Merkwaardig landelijk dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën onder pannen zadeldak, 1741 gedateerd in balk van zoldergebint. Waarschijnlijk in de 19de eeuw licht aangepaste voorgevel, doch voorts vrijwel geheel in oorspronkelijke staat behouden gebleven. Verankerde baksteenbouw met verwerking van zandsteen zichtbaar vooral in de achtergevel en van gesinterde bakstenen onder meer voor de muurvlechtingen in de zijpuntgevels. Gewitte bepleisterde voorgevel op blauw geschilderde plint. Beluikte rechthoekige vensters. Voordeur bewaart een gedeeld en getralied bovenlicht. Aflijnend hoofdgestel met gelede architraaflijst en houten kroonlijst op geprofileerde daklijst. Kleine dakkapel met rondboogvenster boven de centrale deurtravee. Achtergevel met overeenstemmende muuropeningen, doch lage gebogen achterdeur gevat in zandstenen omlijsting onder gedeeld bovenlicht. Rechter zijgevel nog deels beraapt en met lage aanbouw onder lessenaarsdak voorzien van getraliede vensters.

Interieur

Benedenkamers en -gang voorzien van bepleisterde zolderingen gedecoreerd met stuclijstwerk, rode vierkante tegelvloeren behalve in de woonkamer (grijze vierkante en grotere achthoekige vloertegels). Open haard van gesinterde bakstenen in de woonkamer en in de achterliggende slaapkamer. Houten zoldertrap in open trapkast met kelderdeur, in een kamerhoek van de woonkamer. In beide linker zijkamers een met stuclijstwerk gedecoreerde bepleisterde schouwboezem. Diverse vaste wandkasten tegen de schouwwanden. Eiken binnendeuren, voordeur aan hengsels met oude vergrendeling. In de bijkeuken een brede open haard met houten haardlijst, een gemetst fornuis en bakoven.

Afzonderlijk gewit bakstenen WC-hokje met pannen zadeldak naast de woning.

• Gemeentearchief Hamme, "Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke" (1772-1782).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Aanvullende informatie

De bakstenen gebouwen aan de straat, links een open wagenhuis en rechts een verbouwde stal zijn gesloopt. Ook het toegangshek is verdwenen. Alleen het woonhuis is nog bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els

In de eerste helft van de 19de eeuw werd de site omgevormd tot een echte landbouwuitbating als eigendom van landbouwer Petrus Wauman. Twee kleine rurale gebouwen werden in die periode toegevoegd, waarvan één ter hoogte van de huidige verbouwde stal aan de straat (volgens kadasterarchief). Het tweede kleine bijgebouw ten noorden van het woonhuis werd in 1865 omstandig vergroot tot een langwerpig L-vormig volume met inbegrip van het wagenhuis aan de straat door de nieuwe eigenaar F. Van Geyte. Dit landgebouw werd in 1931 grotendeels afgebroken met uitzondering van het open wagenhuis aan de straat.

• Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier 4.001/42008/101.1, Hoeve, Kasteellaan 22 (S.N., 2012).