Slotklooster karmelietessen

Beschrijving

Karmel. Achterin gelegen slotklooster van ongeschoeide karmelitessen gebouwd in 1974-1976 voor zusters aanvankelijk afkomstig van het klooster van ongeschoeide karmelitessen aan de Franz Courtensstraat te Dendermonde waarvan de kloostergebouwen na onteigening grotendeels werden gesloopt.

Geïsoleerd van andere bebouwing ingeplant klooster binnen een landelijke omgeving vlakbij het kasteelpark van het voormalige kasteel van Moerzeke en het Pius X-domein met grafkapel van Priester Poppe. Moderne kloosterarchitectuur naar ontwerp van architect Luc Van den Broeck (Aalst) en ingenieur architect Octaaf van Severen. Baksteenbouw met beton samengesteld uit variërende en verspringende volumes met verschillende hoogte, globaal gezien met een horizontaliserend karakter. De lessenaarsdaken en halve puntgevels zijn mee bepalend voor het dynamische en originele architectonische karakter van het complex, passend binnen zijn landelijke omgeving. De aanleg volgt niet het traditionele kloosterconcept met gesloten binnentuin: omvat een lange hoofdvleugel met haakse gedeelten waaronder de vooruitspringende kloosterkerk tussen het verharde voorplein en de omhaagde voortuin. Kloosterdomein voorts omsloten door een tuinmuur. Slanke opengewerkte betonnen campanile met schuine afdekking achter de kloosterkerk toegewijd aan het Heilig Hart van Jezus in navolging van het vroegere klooster te Dendermonde. Kloosterkerk op L-vormige plattegrond met lage publieksruimte, koor onder schuin hoog oplopende zoldering met ruim bovenlicht op het noordoosten en zijdelings door een wand met traliewerk afgescheiden van het zusterkoor. Zes glas-in-loodramen met als thema aanroepingen uit de Litanie van Maria, voorzien van de namen van de schenkers en gedateerd 1979, 1980 of 1981 en gesigneerd Jo (één ervan met Jo Streux). Naar verluidt zouden de glasramen eind 20ste eeuw gerecupereerd zijn uit een opgeheven kapel in Antwerpen.

• 30 jaar orde van architecten. Architectuur in de provincie. Realisaties in Oost-Vlaanderen 1963-1993, Gent, 1993, p. 121.
  • VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 28.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena