Hoeve met café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met café

Beschrijving

Voormalig café "Sparrenhuis" en hoeve, gelegen aan de stopplaats van de stoomtramlijn van Hamme station naar Moerzeke tot Baasrodeveer in Kastel. Deze buurtspoorweglijn werd op 1 februari 1910 in gebruik genomen en in 1936 vervangen dus een autobusdienst. Alleenstaand hoekhuis gebouwd in 1910 door brouwer Jozef Verbeeck-Fonteyne (volgens kadasterarchief). Naar verluidt café voorzien van uithangbord met opschrift: "Ik woon hier gans alleen/ wat kan men beter wensen/ de zegen van de Heer/ en de toevlucht van de mensen". Diephuis van één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (pannen). Baksteenbouw met verwerking van gesinterde bakstenen in plint, platte banden, cordonlijst, bogen. Afgeknotte voorpuntgevel met sierankers. Omsloten bijhorend erf met lage dienstgebouwen (stallen en schuur) in L-vorm; houten zijpuntgevel aan de straat vervangen door metselwerk.

• Curieuze en andere dingen over Moerzeke, Moerzeke, 1998, p. 136.
  • VAN ROYEN H., Het Openbaar Vervoer en zijn Regionale Impact, in Heemkundige Kring Osschaert, II,1, 1988, p. 11-16.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena