erfgoedobject

Olieslagerij D'Hollander

bouwkundig element
ID
84854
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84854

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Olieslagerij D'Hollander
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Olieslagerij D'Hollander
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige olieslagerij D'Hollander, nu feestzaal zogenaamd Oude maalderij, ingeplant aan straathoek met Kauterstraat. Volgens bewaarde aanvraag met plannen diende Emmanuel D’Hollander-Lammens in 1861 een verzoek in om hier een oliefabriek te mogen bouwen. In 1862 als nieuw gebouwde oliestoommolen gekadastreerd, vergroting in 1876. In 1928 (?) door mattenfabriek La Hammoise omgevormd tot een wijmtrekkerij (van vlas, hennep). Door de familie Van Mossevelde van 1936 tot 1953 in gebruik genomen als maalderij.

In L-vorm opgerichte aanvankelijke oliefabriek (1861-62) van drie bouwlagen onder snijdende pannen zadeldaken. Verankerde baksteenbouw met kleine haast vierkante bovenvensters. Hogere getoogde en getraliede benedenvensters en een toegangspoort met doorrit in de hoek tussen beide vleugels naar de binnenplaats.

De dwarsvleugel bewaart in de rondbogige benedenvensters op de binnenplaats de typische ijzeren ramen met roedeverdeling eigen aan industriële gebouwen. Behouden structuur en samengestelde balklagen, in de doorrit met luik en ophaalsysteem met katrol voor hijsen van zakken. Voorts geen technische installatie meer aanwezig. Naast de oprit vermoedelijk later bijgevoegde bureau in metselwerk met gesinterde bakstenen rond de muuropeningen en in banden.

  • Rijksarchief Gent, Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen,1850-1870, nummer 1502.
  • HEUVICK A.P. - LAGET W., Van Murceke tot Moerzeke, Moerzeke, 1994, p. 88-89.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Olieslagerij D'Hollander [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84854 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.