Kruiskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kruiskapel

Beschrijving

Open wegkapel ingeplant op straathoek binnen de hoek van een omhaagd terrein van de gemeenteschool. Teruggaand op een minstens sinds 1828 bestaande kapel, na 1924 kleiner heropgebouwd (gekadastreerd in 1934); volgens mondelinge overlevering gebeurde dit na de voltooiing van de nieuwe gemeenteschool met overblijvend bouwmateriaal. Bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond afgedekt met een geknikt, overstekend leien zadeldak. Bredere, grote gekanteelde schermgevel afgelijnd met rechte tandlijst. Open, rondboogvormige toegang ingeschreven in dito spaarveld met sierankers. Zijgevels voorzien van twee rondbogen waarvan één geopend met venster voorzien van glas in lood met geel gestructureerd glas. De bepleisterde en wit geschilderde tongewelfde binnenruimte is halverwege afgesloten door een laag wit geschilderd houten hek. Witte en grijze vierkante vloertegels in dambordpatroon. Wit Christusbeeld aan houten kruis tegen de achterwand boven het altaar.

• VAN BOSSCHE A., Waar men gaat langs Hamse wegen..., Hamme, 2002, p. 11.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena