Beschrijving

Rest van voormalige hoeve, in het landboek van Moerzeke van1772-1782 weergegeven als een hofstede met losse bestanddelen waarvan de drie grootste gebouwen een opstelling in U-vorm vertoonden. Volgens kadasterplan van 1828 aanleg toen al gewijzigd tot aanleg in L-vorm. Nu gereduceerd tot behouden woning en rest van landgebouw aan de straat. Rood en wit geschilderd ijzeren toegangshek aan twee bakstenen vierkante hekpijlers met sokkel en piramidale gecementeerde top. Links geflankeerd door blinde gevel van ingekort en deels vernieuwd bedrijfsgebouw (zie bouwnaden in het metselwerk). Haaks ten opzichte van de straat ingeplant boerenhuis met zuidelijk georiënteerde erfgevel, onder zadeldak (cementpannen). Verankerde baksteenbouw wellicht in kern minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Linker zijgevel met behouden aandak. Gewitte gecementeerde voorgevel met schijnvoegen en diverse verankeringen. Rechthoekige muuropeningen, een paar met vensterluiken en lagere gebogen staldeur rechts. Kleine haakse en lagere uitbouw tegen achtergevel.

• Gemeentearchief Hamme, “Ommelooper ende terrier ofte land ende caerteboek der prochie van Moeseke” (1772-1782).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena