Pastorie van de Heilig Hartparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie van de H. Hartparochie, nu privéwoning; gebouwd in 1913-14 naast de nieuwe gebouwde parochiekerk van Kwatrecht. Evenals de nieuwe kerk gebouwd op grond geschonken door Jozef Lebegge.

Neotraditioneel gebouw vermoedelijk naar ontwerp van de gemeentearchitect Braeckman. Achterin gelegen alleenstaand gebouw met voortuin, van de straat afgesloten door een ijzeren hek op lage bakstenen voet. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak tussen zijtrapgevels, boven de uitspringende middentravee voorzien van een getrapt dakvenster. Zijtraveeën gevat in traveenissen met aflijnende bakstenen lijst en muizentand onder de houten gootlijst. Arduinen plint. Sierankers op de borstweringen. Rechthoekige vensters met hardstenen onder- en bovendorpel onder gebogen ontlastingsboog met gedicht boogveld. Centrale rechthoekige deur onder later toegevoegd leien afdakje. Flankerende zijaanbouwsels onder lessenaarsdak, later aangepast.

• UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 252.
  • VAN HEDEN R., Van Quaet-Atrecht tot Kwatrecht, 2000, Kwatrecht, p. 128-129.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena