Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Grote villa in cottagestijl of Normandische stijl ingeplant in een grote omringende tuin met bijhorende conciërgewoning. Aanvankelijk bezit van de familie Libbrecht. Naar verluidt omstreeks 1950 bewoond door advocaat D. D'Hooge. Kadastraal als nieuw gebouwde woning geregistreerd in 1922, eigendom van particulier Charles J. C. M. Libbrecht uit Wetteren, doch misschien al enige jaren voordien opgericht. Gezien de nabijheid van de Cooppalfabriek (zie nummer 91) betrof het mogelijk de vroegere eigendom van de directeur (1879-1913) en nadien afgevaardigde beheerder van de Cooppalfabriek, Charles Libbrecht (1840-1917).

Onderkelderde bakstenen villa met verspringende volumes van twee bouwlagen onder steile snijdende en overstekende schild- en zadeldaken (pannen). Pittoreske constructie met parement van rode baksteen op hoge natuurstenen sokkel en omlopende witte bakstenen banden. Verwerking van hout in de imitatievakwerkbouw van witgepleisterde puntgeveltoppen en het hoofdgestel. In de oksel van twee vleugels torenachtig volume onder tentdak (leien) met inkomdeur aan bordes met ijzeren leuning. Rechthoekige deur met uitgewerkt schrijnwerk en bovenlicht. Naar vorm en afmeting sterk variërende vensteropeningen. Brede rechthoekige vensters met vier- en drielichten en typerend schrijnwerk deels met kleine roedeverdeling. Ten noorden, alleenstaand wagenhuis en conciërgewoning, in dezelfde bouwstijl.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena