• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, gelegen in gehucht Ten Ede, nabij het kruispunt met de parochiekerk Sint-Anna aan Ten Ede Dorp.

Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen op begraasd en beboomd erf met gekasseide paden, aan de straat afgesloten met ijzeren hek tussen versierde witgeschilderde hekpijlers met arduinen sokkel en dekplaat. Huidige hoevegebouwen volgens het kadasterarchief in 1900 op de plaats van ouder huis gebouwd dat minstens opklom tot de eerste helft van de 19de eeuw.

Boerenhuis van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak (pannen). Gecementeerde en gewitte, naar het westen gerichte voorgevel op gepikte plint. Getoogde beluikte vensters met vernieuwde ramen op arduinen dorpels. Dito voordeur met gedeeld bovenlicht en opgeklampt houtwerk met getralied kijkgat. Verankerde linkerzijpuntgevel met getoogde zoldervensters.

Schuur ten oosten en stallen ten noordoosten; eveneens in gewitte baksteenbouw op gepikte plint onder pannen zadeldaken.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena