erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
84898
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84898
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuis met de Nieuwstraat, nu Café Sport. Opgetrokken in 1894 door Amand Huylebroeck – De Meyer, cabaretier naast zijn woning in de toenmalige Bokstraat nu de Nieuwstraat.

Baksteenbouw van drie traveeën, een afgekante hoektravee en vier traveeën, twee bouwlagen onder kunstleien dak, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Bakstenen parement met knipvoegen, verlevendigd door gepleisterde en witgeschilderde banden, vensteromlijstingen, hoek- en sluitstenen. Licht getoogde vensters met T-ramen (behouden schrijnwerk op de bovenverdieping) op arduinen dorpels, op de bovenverdieping doorgetrokken tot cordon. Volgens oude prentbriefkaarten van 1910 en 1914 voorheen met houten winkelpui in de laatste travee aan de kant van het plein.

  • DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 136.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84898 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.