erfgoedobject

Ensemble van woonwinkelhuizen

bouwkundig element
ID
84904
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84904

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van drie woon-/winkelhuizen met art-nouveau-inslag naar ontwerp van Geo Henderick (Gent) van 1909 (zie bouwplan) in opdracht van de heer Maes-Dufroy, een ondernemer te Wetteren, die een sigarenfabriek "Compagnie Hollando-Belge" oprichtte aan de Scheldedreef. Het bedrijf werd volgens A. De Coninck circa 1896 overgebracht naar de Florimond Leirensstraat, voorheen de Hoogstraat, in de gebouwen van bloempelder Louis Buysse, waar de zaak gevestigd bleef tot de Eerste Wereldoorlog, erna werd het bedrijf overgebracht naar de Jan Broeckaertlaan nummer 3.

Huizen van twee bouwlagen hoog onder doorlopend zadeldak met symmetrisch volumespel van de voorgevels. Parement van gele baksteen met verwerking van groen geglazuurde stenen voor de zijpanden en oranje baksteen met bruin geglazuurde steen voor het centrale deel. Gebruik van arduin voor lijsten, topstukken, dorpels en geglazuurde baksteen voor banden en vensterbogen. Zijpanden gevat tussen naar boven toe versmallende verticale muurbanden met gebogen arduinen topstukken en hoger opgetrokken in klokgeveltoppen met topstuk. Middelste pand afgewerkt met doorbroken lijstgevel. Gebogen bovenvensters met drieledige verdeling, nummer 32 met behouden houtwerk. Drie winkelpuien op de begane grond.

  • Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, 1901-1909, II.
  • DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 33.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van woonwinkelhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84904 (Geraadpleegd op )