erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID: 84906   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84906

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen in spiegelbeeld uit het interbellum, nabij de straathoek met de Oordegemsesteenweg. Volgens kadasterarchief in 1933 gebouwd in opdracht van Joseph De Schepper – Verleyen, ondernemer te Wetteren.

Twee enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Opgetrokken in twee kleuren baksteen, rood en geel in decoratief metselverband op een lage plint in hardsteenplaten. Vier traveeën brede erker op geprofileerde betonnen basis; kleine balkons met buisornament. Rechthoekige vensters onder betonnen lateien, rondboogvormig in de smallere en wat terugwijkende deurtraveeën. Nummer 1 met behouden schrijnwerk; voordeur en vensters met typisch bovenlicht (kleine roedeverdeling en structuurglas). Ensemble omwille van hoogte en kleurgebruik opvallend in het straatbeeld en contrasterend met de overwegend lagere verspreide woningbouw.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Ensemble van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84906 (Geraadpleegd op 20-09-2020)