erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
84906
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84906

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen in spiegelbeeld uit het interbellum, nabij de straathoek met de Oordegemsesteenweg. Volgens kadasterarchief in 1933 gebouwd in opdracht van Joseph De Schepper – Verleyen, ondernemer te Wetteren.

Twee enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Opgetrokken in twee kleuren baksteen, rood en geel in decoratief metselverband op een lage plint in hardsteenplaten. Vier traveeën brede erker op geprofileerde betonnen basis; kleine balkons met buisornament. Rechthoekige vensters onder betonnen lateien, rondboogvormig in de smallere en wat terugwijkende deurtraveeën. Nummer 1 met behouden schrijnwerk; voordeur en vensters met typisch bovenlicht (kleine roedeverdeling en structuurglas). Ensemble omwille van hoogte en kleurgebruik opvallend in het straatbeeld en contrasterend met de overwegend lagere verspreide woningbouw.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Ensemble van burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84906 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.