• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Wat achterin gelegen woning met voortuin, ijzeren afsluiting en hek aan bakstenen pijlers. Voorheen huis bij "Boomkwekerijen Kerkvoorde", opgericht door Constant Kerkvoorde rond 1870. Bouw gelijktijdig met uitbreiding van klein woongedeelte van één bouwlaag onder plat dak, in 1876 kadastraal opgetekend. Na stopzetting van bedrijf in 1949, achterliggende gronden verkocht en verkaveld voor aanleg van "nieuwe Tuinwijk" of "Tivoli" door Samenwerkende Maatschappij voor Goedkope woningen Eigen Dak Wetteren (zie Acaciastraat, Boomkwekerijstraat, Leon De Smetlaan, Rozenstraat en Zuidlaan). Bedrijfsgebouwen bij woonhuis naar verluidt na 1949 ingericht als bierhandel De Winter Maurice, later BVBA De Winter-gebroeders.

Onderkelderd huis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Lijstgevel onder gootlijst met klossen, vermoedelijk tijdens het interbellum gecementeerd met schijnvoegen en voorzien van reliëfs met bloemen. Licht getoogde vensters in omlijsting met oren en kroonlijsten, op de benedenverdieping met houten bewerkte rolluikkasten, vernieuwd schrijnwerk. Deur, voorafgegaan door trap, in arduinen omlijsting.

Rechterzijgevel voorheen met verschillende gevelopschriften in verband met de "Boomkwekerijen Kerkvoorde" (confer prentbriefkaarten), nu overschilderd.

• CASSIMAN P., Adolf Papeleu 1811-1859, grondlegger van de Wetterse boomkwekerijen, Wetteren, 1997, p. 124, 142-147.