erfgoedobject

Sint-Antoniuskapel

bouwkundig element
ID
84919
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84919

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan de straat tegenover Mellepontweg gelegen wegkapel, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1850 door Jean-Frédéric-Théodore Teichmann, ex-gouverneur van Antwerpen. Nu rechts zijdelings palend aan een bedrijfsgebouw.

Rechthoekige bakstenen kapel met een vlakke koorsluiting, afgedekt door een zadeldak met pannen. De voorgevel is wit gecementeerd en voorzien van schijnvoegen op een bruin geschilderde plint. Vernieuwde rechthoekige vleugeldeur met bovenlicht. In de puntgevel, bekroond met een smeedijzeren kruis, bevindt zich een rondboogvormige nis waarin een beeldje van de Heilige Antonius geplaatst is.

Vrijstaande linker zijgevel van onbeschilderde baksteen afgelijnd door een geprofileerde kroonlijst. Centraal in de zijgevel is er een getraliede oculus in een hardstenen omlijsting. Vlakke achtergevel, blind.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Antoniuskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84919 (Geraadpleegd op )