erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 8492   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8492

Beschrijving

Dubbelhuis van twee verdiepingen onder een mansardedak (mechanische pannen en kunstleien) voorzien van rechthoekige dakkapellen met driehoekig fronton, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Later gecementeerde lijstgevel met één poorttravee naast drie vooruitspringende traveeën waarvan de middelste uitgewerkt is als risaliet, telkens afgelijnd door imitatiehoekblokken. Horizontaal accent door arduinen sokkel, doorlopende arduinen lekdrempels op de benedenverdieping, gekorniste puilijst en hoofdgestel met gelede architraaf en gekorniste tandlijst met kroonlijst. Rechthoekige vensters in een geblokte cementomlijsting, op de bovenverdieping voorzien van casementen op de borstwering. Deurrisaliet met rechthoekige deur; deurvenster op de bovenverdieping gemarkeerd door balkon op zware consoles en gietijzeren hekje. Eenvoudige rondboogpoort in de eerste travee.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8492 (Geraadpleegd op 27-05-2020)