erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
8492
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8492
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Dubbelhuis van twee verdiepingen onder een mansardedak (mechanische pannen en kunstleien) voorzien van rechthoekige dakkapellen met driehoekig fronton, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Later gecementeerde lijstgevel met één poorttravee naast drie vooruitspringende traveeën waarvan de middelste uitgewerkt is als risaliet, telkens afgelijnd door imitatiehoekblokken. Horizontaal accent door arduinen sokkel, doorlopende arduinen lekdrempels op de benedenverdieping, gekorniste puilijst en hoofdgestel met gelede architraaf en gekorniste tandlijst met kroonlijst. Rechthoekige vensters in een geblokte cementomlijsting, op de bovenverdieping voorzien van casementen op de borstwering. Deurrisaliet met rechthoekige deur; deurvenster op de bovenverdieping gemarkeerd door balkon op zware consoles en gietijzeren hekje. Eenvoudige rondboogpoort in de eerste travee.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/8492 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.