erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 84928   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84928

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

  • is aangeduid als beschermd monument Neoclassicistisch burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 03-06-2005

Beschrijving

Burgerwoning, beschermd als monument bij ministerieel besluit van 3 juni 2005. Volgens kadastergegevens gebouwd circa 1906 op een onbebouwd perceel aan de "Wandeling" in opdracht van Pierre Lammens.

Burgerwoning in neoclassicistische stijl met typerende gevelopbouw en dubbelhuisopstand, van drie traveeën en tweeënhalve bouwlagen onder pannen zadeldak. Bepleisterde en geschilderde voorgevel op blauwhardstenen plint met benadrukt middenrisaliet. Aflijnende houten kroonlijst met tandlijst op klossen. Pui voorzien van schijnvoegen en spiegelpanelen op de borstwering. Getoogde vensters met arduinen dorpels, doorgetrokken tot kordon, bovenvensters gevat in geprofileerde omlijstingen met siersluitsteen. Benedenvensters voorzien van rolluiken. Centrale voordeur met beglaasd bovenlicht gevat in een geriemde blauwhardstenen omlijsting op neuten en met siersluitsteen. Behouden schrijnwerk uit begin 20ste eeuw.

Interieur. De woning heeft twee doorlopende salons aan de rechterzijde en een kleine antichambre en keuken aan de linkerzijde van de centrale gang. Op het einde van de gang bevindt zich de bordestrap met fraaie balustertrap aan een hardstenen bloktrede die naar de bovenverdieping leidt. De salons in neo-Lodewijk XVI-stijl en art-nouveaugetinte stijl zijn voorzien van eenvoudige marmeren schouwmantels in twee kleuren en een stucplafond met rozet en geprofileerd lijstwerk. De wachtkamer en keuken werden gemoderniseerd. Naar verluidt zijn de vijf kamers op de bovenverdieping rond de overloop geschikt.

  • Vlaams Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Ruimtelijke Ordening Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, Archief.
  • DE MOL D., Wetteriana 1882-1982, Wetteren, 1986, 124, 130, 131.
  • UYTTENDAELE R., CLINCKSPOOR J. & DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, 153, 155.
  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, (onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, 102-106).

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84928 (Geraadpleegd op 16-12-2019)