• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Burgerhuis volgens bouwaanvraag gebouwd in opdracht van C. Braeckman in 1909. Burgerhuis van drie traveeën met twee bouwlagen onder zadeldak (pannen). Bakstenen lijstgevel op onderbouw in bossage. Aflijnend hoofdgestel met kroonlijst op uitgewerkte modillons. Rechter travee met souterrain, hoger opgetrokken in dakvenster met trapgevel door middel van jaarankers gedateerd 1909. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren rozetlatei op arduinen, doorgetrokken dorpels, vernieuwd schrijnwerk. Muurbanden van wit en groen geglazuurde bakstenen ter hoogte der dorpels en in ontlastingsbogen. In boogvelden van ontlastingsbogen, tegeltableaus met florale motieven in art-nouveaustijl, zoals ginkgoblad. Ook op borstwering gelijkaardige tegeltableaus. Rechthoekige beglaasde vleugeldeur in linker travee.

• Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, I.
  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, p. 227-233.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena