Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Wetteren
Deelgemeente Wetteren
Straat Jan Cooppalaard
Locatie Jan Cooppalaard 8, Wetteren (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Wetteren (adrescontroles: 01-05-2008 - 01-05-2008).
  • Inventarisatie Wetteren (geografische inventarisatie: 01-07-2002 - 30-09-2003).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nu alleenstaand huis, voorheen rijhuis. Gebouwd in 1884 op de plaats van een ouder huis door weduwe Marie de Bièvre, bouwheer en bouwjaar worden aangegeven in een arduinen steen in de plint rechts naast de deur.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Gepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint, met dubbelhuisopstand. Aflijnende houten kroonlijst met tandlijst op modillons. De pui is voorzien van schijnvoegen. Getoogde vensters met arduinen dorpels, doorgetrokken tot kordon, gevat in geprofileerde omlijstingen, bovenvensters met sluitsteen. Centrale voordeur gevat in een geriemde blauwhardstenen omlijsting op neuten. Boven de deur, deurvenster uitgevend op ijzeren balkon op arduinen voluutconsoles.

Binnenin. Burgerhuis met traditionele dubbelhuisindeling. Aantal behouden decoratieve elementen uit de bouwperiode zoals gestuct lijstwerk en rozetten in reliëf en marmeren schouwmantel op de begane grond.

  • Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, VII.
  • Uyttendaele R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 104, 109.
  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, p. 84-89.

Bron: Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2003

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Jan Cooppalaard

Jan Cooppalaard (Wetteren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.