erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84940
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84940

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Nu alleenstaand huis, voorheen rijhuis. Gebouwd in 1884 op de plaats van een ouder huis door weduwe Marie de Bièvre, bouwheer en bouwjaar worden aangegeven in een arduinen steen in de plint rechts naast de deur.

Burgerhuis in neoclassicistische stijl van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien). Gepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint, met dubbelhuisopstand. Aflijnende houten kroonlijst met tandlijst op modillons. De pui is voorzien van schijnvoegen. Getoogde vensters met arduinen dorpels, doorgetrokken tot cordon, gevat in geprofileerde omlijstingen, bovenvensters met sluitsteen. Centrale voordeur gevat in een geriemde blauwe hardstenen omlijsting op neuten. Boven de deur, deurvenster uitgevend op ijzeren balkon op arduinen voluutconsoles.

Interieur

Burgerhuis met traditionele dubbelhuisindeling. Aantal behouden decoratieve elementen uit de bouwperiode zoals gestuct lijstwerk en rozetten in reliëf en marmeren schouwmantel op de begane grond.

  • Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, VII.
  • Uyttendaele R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 104, 109.
  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, p. 84-89.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84940 (Geraadpleegd op )