erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
84954
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84954

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis op straathoek, ingeplant op het voormalige kasteeldomein van de familie van Pottelsberghe de la Potterie, volgens kadastergegevens in opdracht van de kasteelheer gebouwd in 1867 in de lusttuin van het kasteel als onderdeel van een woning met bijhorend landgebouw. Woning, aan de Kapellendries, in 1904 afgesplitst van het achterliggende landgebouw aan de Kasterstraat. Woning volgens bouwplan in 1929 voor de heer Meganck omgevormd tot café en winkel en een beetje vergroot; nu ingericht als meergezinswoning.

Ensemble van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien en pannen). Sterk gelijkend op de woning nummer 22. Voorgevel in verzorgd metselwerk met verwerking van gesinterde baksteen voor lisenen, cordonlijst en ter omlijsting van de ontlastingsbogen. De voorgevel is horizontaal geleed door een plint, een puilijst in gesinterde baksteen en een arduinen cordon. Het licht vooruitspringende centrale deurrisaliet is hoger opgetrokken in een driehoekig fronton met oculus. De gevel en het risaliet worden begrensd door lisenen met afwisselend rode en gesinterde baksteenlagen. Licht getoogde vensters op hardstenen lekdrempel, verbouwde benedenvensters, doorlopende omlijstingen in gesinterde baksteen, op begane grond getoogd en op bovenverdieping in accoladeboog. Vernieuwd schrijnwerk. Blinde zijgevel en vernieuwde achterbouw in de Kasterstraat.

  • Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, II.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84954 (Geraadpleegd op )