Woon- en winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woon- en winkelhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woon- en winkelhuis

Beschrijving

Vrij goed bewaard woon- en winkelhuis, gebouwd in 1872 in opdracht van David Elewaut. Oorspronkelijk met inbegrip van huidig nummer 8 dat minder goed bewaard is. Vlak gepleisterde lijstgevel van vijf (nummer 10) en twee (nummer 8) traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak. Door cordon gesplitst in twee registers. Rechthoekige bovenvensters met 19de-eeuws schrijnwerk. Winkelramen door F. Van Damme geplaatst in de jaren 1920 met houten rolluikkasten en uitgewerkte bovenlichten. Volgens oude foto’s vroeger met windmolentje boven de verdiepte deurportiek.

• Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, XI.
  • DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 42.
  • UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 156-160.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena