Ensemble van arbeiderswoningen

Beschrijving

Ensemble van twaalf arbeiderswoningen in eerste straatdeel tot aan de Hovenierstraat, gebouwd in 1935 in opdracht van Pieter-Joannes Bontinck, gareelmaker te Wetteren (zie kadasterarchief). Per twee gekoppelde enkelhuizen van twee traveeën, twee bouwlagen onder doorlopend mansardedak, volgens spiegelbeeldschema. Opgetrokken in afwisselend rood en geel metselwerk, met details (bovenlateien, plint…) in dezelfde kleuren. Geometrisch uitgewerkte voorgevel horizontaal belijnd door middel van liggende rechthoekige vensters, doorlopende kroonlijst en dakvensters. Horizontaliteit doorbroken door centraal deurrisaliet met gekoppelde voordeuren onder kroonlijst, bij nummer 5-7, 17-19 verdiept met klein zijlichtje en gescheiden door halfronde betegelde middenstijl; daarboven één of twee laddervensters met glas in lood. Deels behouden typisch schrijnwerk uit het interbellum.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena