erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
84970
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84970

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Herenhuis, heden tweegezinswoning in neoclassicistische stijl met typerende gevelopbouw en dubbelhuisopstand, volgens kadastergegevens gebouwd in 1908 in opdracht van Joseph-Marie en Casimir-Vittal Lammens-De Bruycker, molenaars te Massemen; in 1956 opgesplitst in twee woningen en achterwaarts uitgebreid. De woning telt zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. De bepleisterde en geschilderde voorgevel op een blauwe hardstenen plint wordt afgelijnd door een hoofdgestel met paneelversiering op het fries en met tandlijst en klossen. Licht uitspringende centrale deurtravee en rechter poorttravee. De pui is voorzien van schijnvoegen en spiegelpanelen op de borstwering. Getoogde vensters met arduinen dorpels, doorgetrokken tot cordon, bovenvensters gevat in geprofileerde omlijstingen met siersluitsteen. Benedenvensters voorzien van rolluiken. De beglaasde voordeur met siersmeedwerk en bovenlicht is gevat in een hardstenen omlijsting met sluitsteen, rechts van de deur ijzeren voetschraper. Vernieuwd schrijnwerk. Uiterst rechts een rechthoekige poort geflankeerd door arduinen schamppalen.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84970 (Geraadpleegd op 20-06-2021)