Heilig Hartkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilig Hartkapel

Beschrijving

Kleine wegkapel ingeplant aan de straat, tussen de gekasseide oprit van de bijhorende hoeve en een aan het erf grenzende oude voetweg. Volgens archiefdocumenten uit de pastorie van Wetteren Ten Ede, kapel opgericht in 1933 en hersteld in 1953. Volgens mondelinge overlevering in 1933 herbouwd ter vervanging van een oudere kapel die vanouds hoorde bij de hoeve van de familie De Mol. Mogelijk betrof het de kapel die enkele percelen oostwaarts op de straathoek met Bellevoorde en tegenover de Edeschoolstraat stond, zoals aangegeven op een militaire topografische kaart van 1893.

Kleine bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (kunstleien). Gewitte blinde gevels op lage gepikte plint. Voorpuntgevel op schouderstukken met topkruis, vlechtingen en spitsboogvormige beeldnis in de geveltop. Beglaasde roodgeschilderde vleugeldeur met offerbusgleuf. Binnenin. Gebedsruimte onder spitsbogig gewelf met horizontale beplanking. Grijze vierkante vloertegels met kruismotief in witte vloertegels. Gemetst altaar achter houten trede en met gepolychromeerd plaasteren beeld van het Heilig Hart van Jezus. Twee kandelaars met symboliek verwijzend naar het Heilig Hart van Jezus en van Maria. Ernaast een kleiner beeld van het Heilig Hart van Jezus en één van het Heilig Hart van Maria op houten sokkel. Diverse ex-voto’s met dankbetuigingen. Kerkstoel met inscriptie "A. De Mol" op de armsteun en vier gewone bidstoelen.

• Pastorie Ten Ede, pastoraal archief, losse archiefdocumenten.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena