erfgoedobject

Sint-Antoniuskapel

bouwkundig element
ID
84979
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84979

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen vrijstaand wegkapelletje, een weinig achteruit springend ten opzichte van de rechts ervan gelegen bijhorende woning (nummer 142). Wegkapel naar verluidt in het laatste kwart van de 19de eeuw opgericht door Anatole Lebegge voor zijn lijmfabriek, gekend als "het lijmkot", achterin gelegen aan de Schelde. Lijmfabriek aanvankelijk opgericht door de firma Paul Nève en cie in 1876 en vóór 1883 door Anatole Lebegge en zijn zoon overgenomen ter verwerking van de afvalproducten van de leerlooierij in de Kloosterstraat nummer 14. Bedrijf in 1924 verkocht aan de firma De Backer-De Rudder, in gebruik als opslagruimte en vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kleine rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak (pannen) met ijzeren nokkruis. Neogotisch getinte voorpuntgevel met schouderstukken op geprofileerde hardstenen console. Spitsboogvormige deuropening met ijzeren traliedeur. Gepleisterd interieur met afgeknot gewelf. Achterwand met polychroom plaasteren beeld van Heilige Antonius met Kind, op sokkel in spitsboognis.

  • VAN HEDEN R., Van Quaet-Atrecht tot Kwatrecht, 2000, Kwatrecht, p. 62-63.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Burgerhuis

  • Is deel van
    Kwatrechtsteenweg


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Antoniuskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84979 (Geraadpleegd op )