Sint-Antoniuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Antoniuskapel

Beschrijving

Voorheen vrijstaand wegkapelletje, een weinig achteruit springend ten opzichte van de rechts ervan gelegen bijhorende woning (nummer 142). Wegkapel naar verluidt in het laatste kwart van de 19de eeuw opgericht door Anatole Lebegge voor zijn lijmfabriek, gekend als "het lijmkot", achterin gelegen aan de Schelde. Lijmfabriek aanvankelijk opgericht door de firma Paul Nève en cie in 1876 en vóór 1883 door Anatole Lebegge en zijn zoon overgenomen ter verwerking van de afvalproducten van de leerlooierij in de Kloosterstraat nummer 14. Bedrijf in 1924 verkocht aan de firma De Backer-De Rudder, in gebruik als opslagruimte en vernield tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kleine rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak (pannen) met ijzeren nokkruis. Neogotisch getinte voorpuntgevel met schouderstukken op geprofileerde hardstenen console. Spitsboogvormige deuropening met ijzeren traliedeur. Gepleisterd interieur met afgeknot gewelf. Achterwand met polychroom plaasteren beeld van Heilige Antonius met Kind, op sokkel in spitsboognis.

• VAN HEDEN R., Van Quaet-Atrecht tot Kwatrecht, 2000, Kwatrecht, p. 62-63.