Villa Casier

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Casier

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Lodewijkinstituut met kapel en bunker

Beschrijving

Voormalige Villa Casier, later huis Gheysen, heden deel uitmakend van het Medisch Pedagogisch Instituut Sint-Lodewijk.

Villa in neogotische stijl volgens kadastergegevens in 1876 gebouwd in opdracht van Désiré Casier als privéwoning. Circa 1919 gehuurd en daarna gekocht door Camiel Gheysen, die in 1920 een ververij inrichtte in de bijhorende bedrijfsgebouwen. Later uitgebreid tot zeep- en wasmiddelenbedrijf. Villa met tuin na overlijden van Alfons Gheysen in 1948 verkocht aan Sint-Lodewijkinstituut. Vertrekken eerst aangepast als leef- en slaapruimte voor de kloosterzusters, later als leslokalen voor het M.P.I. Circa 1951-1952 via gang ten oosten verbonden met kloostergebouwen en kapel.

Merkwaardige villa aan de straat, toegankelijk via ijzeren hekje aan bakstenen pijlers en afgesloten door hekwerk en geschoren haag. Onderkelderde villa met U-vormige plattegrond, kleine uitbouw achteraan aan afgerond terras en achtzijdig hoektorentje vooraan. Verhoogde inkompartij aan een bordes van zes treden voorafgegaan door een later toegevoegde monumentale bogengalerij in blauwe hardsteen. Eigenlijke villa van twee bouwlagen onder verspringende snijdende leien zadeldaken. Vooruitspringende zijrisalieten met trapgevel op schouderstukken; achterbouw onder dakoverstek. Opgetrokken in donker bruine baksteen, verlevendigd met sierankers en monelen in (imitatie?-)natuursteen. Getoogde venster- en deuropeningen, aan de straatzijde uitgewerkt als drielicht onder ontlastingsboog; deels behouden schrijnwerk. Haaks op de achtergevel, een bijgebouw van twee bouwlagen onder een plat dak palend aan de kloostervleugel, waarin naar verluidt het zeep- en wasmiddelenbedrijf van de familie Gheysen was ondergebracht.

Interieur

Villa inwendig aangepast in de jaren 1950. Houten spiltrap met achtzijdige trappaal in traptoren uitgevend op de inkomhal is nog origineel; liftschacht toegevoegd. Aantal behouden marmeren schouwen; gestucte zoldering en moerbalken met peerkraalmotief.

• VAN HEDEN R., Van Quaet-Atrecht tot Kwatrecht, 2000, Kwatrecht, p. 86-89.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena