erfgoedobject

Ensemble van dorpswoning, hoekpand en bedrijfsgebouw

bouwkundig element
ID
84983
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84983
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van een hoekpand en rijhuis met rechts aanpalend bedrijfsgebouw. Hoekhuis volgens kadasterarchief opgetrokken tussen 1923 en 1926.

Aangrenzend rijhuis met bijgebouw, voorzien van zagerij met motor, in 1927 toegevoegd als schrijnwerkerij en kuiperij Van den Steen, opgericht in 1926 en stopgezet in 1981. Ensemble van twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Lijstgevels in rood bakstenen metselwerk met verwerking van gesinterde baksteen voor lijsten. De voorgevel is horizontaal geleed door een lage plint, een arduinen cordon ter hoogte van de lekdrempel van de bovenvensters en de aflijnende houten kroonlijst met tandlijst en klossen. Afgeschuinde hoektravee met deur. Licht getoogde vensters op hardstenen lekdorpel; alternerend blinde vensters op de bovenverdieping. Lager bedrijfsgebouw rechts met gewitte straatgevel op gepikte plint en dito spiegelboogvormige panelen onder zadeldak.

  • VAN HEDEN R., Van Quaet-Atrecht tot Kwatrecht, 2000, Kwatrecht, p. 209-210.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van dorpswoning, hoekpand en bedrijfsgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84983 (Geraadpleegd op )