Ensemble van burgerhuizen

Beschrijving

Ensemble van twee burgerhuizen gelegen in de Lange Kouterstraat, een smalle verbindingsstraat in het gemeentecentrum tussen de Jan Broeckaertlaan, de Jager- en Schoolstraat, met overwegend kleinschalige rijbebouwing.

Rijhuizen van respectievelijk drie en vier traveeën met twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen), volgens het kadasterarchief aanvankelijk als een ensemble van vijf gebouwd in 1893. Lijstgevels met parement van witte geglazuurde bakstenen op arduinen plint, verrijkt met groene steentjes in gevelbanden ter hoogte der dorpels en ontlastingsboogjes, wellicht aangebracht in het begin van de 20ste eeuw. Rechthoekige vensters met grotendeels behouden schrijnwerk, op arduinen dorpels. Nummer 17. Begane grond verbouwd tot winkelpui. Nummer 19. Rechthoekige beglaasde voordeur met behouden houtwerk. Twee linker traveeën voorzien van rechthoekige inrijpoort geflankeerd door arduinen schamppalen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena