Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, heden opgedeeld in appartementen, naar verluidt gebouwd in 1874 in opdracht van Victor Heirwegh-Van Goethem, zoutzieder en handelaar in specerijen.

Herenhuis van zeven traveeën met drie bouwlagen onder zadeldak met pannen. Oorspronkelijk gepleisterde en geschilderde, nu gecementeerde lijstgevel op arduinen plint. Pui afgewerkt met imitatiebanden. Geaccentueerde bel-etage, met vensters in geriemde omlijsting met sluitsteen, versierde borstwering en kroonlijst op consoles; ijzeren balkon op arduinen voluutconsoles voor de drie middentraveeën. Rechthoekige benedenvensters en getoogde bovenvensters; vernieuwd schrijnwerk.

• DE MOL D., Wetteriana 1882 - 1982, Wetteren, 1986, p. 102.
  • UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 77.
  • VERPLANCKE D., Een overzicht van de nog bestaande herenhuizen uit de periode 1830-1914 te Wetteren, onuitgegeven licentiaatsverhandeling Universiteit Gent, 1992, p. 78-83.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena