erfgoedobject

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten hemel opgenomen

bouwkundig element
ID
84990
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84990

Juridische gevolgen

Beschrijving

Parochiekerk van de wijk Overschelde, gelegen op de linker Schelde-oever tegenover het historische centrum van Wetteren.

Bewoners van Overschelde waren aanvankelijk aangewezen op de centrumkerk van Sint-Gertrudis of de kapel van het Scheppersinstituut. Door werkzaamheden aan de Scheldebrug in 1955, werd de oranjerie van het kasteel van Gransvelde tijdelijk als noodkapel ingericht. Noodkapel vervolgens overgebracht naar het parochiaal centrum tot de bouw van de nieuwe kerk. Verheven tot zelfstandige parochie in 1965. Modern kerkgebouw naar ontwerp van architect Eugène De Witte uit Wetteren. Eerstesteenlegging op 11 augustus 1982. Een herdenkingssteen in het portaal vermeldt: "christus is de hoeksteen/ de kerk werd gebouwd dank zij de inzet/ en de goede medewerking van velen/ de hoeksteen werd gezegend door/ mgr. L. A. van Peteghem bisschop van gent/ op 28 november 1982".

Betonnen gebouw onder plat dak met losstaande open klokkentoren en losstaand ijzeren kruis voor de kerk. Uitgebouwd inkomportaal aan de zuidzijde. Aangeplant voorplein met gestileerd beeldhouwwerk (Kerstevocatie en Onze-Lieve-Vrouw in hemel opgenomen) van Daniel Maes, gedateerd 1988, rechts van pastorie (nummer 20).

Binnenin: kleurrijk glasraam in inkomportaal met Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Grote rechthoekige gebedsruimte met bakstenen wanden; zoldering met houten beplanking. Bezijden het altaar geometrische glasramen met blauwe tinten.

  • CLINCKSPOOR J., Wetteren (Massemen - Westrem - Wetteren), Waterlopen en wegen, Wetteren, 1990, p. 51.
  • DE WOLF W., Torens van Wetteren, Wetteren, 1992, p. 13-14.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten hemel opgenomen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/84990 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.