Herberg Den Breughel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Breughel

Beschrijving

Herberg Den Breughel, evenals het naastgelegen huis nummer 6 gebouwd op de plaats van de historisch belangrijke herberg "Den Appel" en gemeentehuis.

Herberg in art-decogetinte stijl, volgens stijlkenmerken wellicht gelijktijdig met nummer 6 gebouwd met hergebruik van bestaande keldertoegang aan de straatkant.

Woning van één travee en drie bouwlagen onder doorlopend zadeldak. Gecementeerde beschilderde voorgevel. Nieuwe kroonlijst. Bel-etage benadrukt door pseudo-erker op brede console. Vernieuwd schrijnwerk. Gevelbrede houten winkelpui met centrale toegang, deur aan drie treden. Ten oosten aanpalende brandgang.

• UYTTENDAELE R. - CLINCKSPOOR J. - DE MOL D., Wetteren fotoarchief 1860 - 1962, Wetteren, 1985, p. 13-17.
  • VAN POUCKE T., Bouwhistorisch onderzoek gemeentehuis Wetteren, onuitgegeven verhandeling Postgraduaat Monumenten en Landschapszorg, 2000-2001, p. 2-8.

Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke