• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen op de hoek met de Duilhoekstraat. Teruggaand op een oudere hoevesite die reeds aangeduid is op het Primitief Plan van circa 1830 en volgens kadastergegevens in 1912 grotendeels herbouwd wordt.

Hoevegebouwen rond verhard deels omhaagd erf, toegankelijk via recent ijzeren hek. Langs de straat gelegen boerenwoning van drie traveeën en anderhalve bouwlaag onder leien zadeldak. Parement in witgeglazuurde bakstenen, verlevendigd door gebruik van roodgeglazuurde stenen voor met neuten gedecoreerde deur- en vensteromlijstingen en voor de siermotieven. De getrapte dakvensters zijn vanaf de kroonlijst gecementeerd en worden bekroond door een bolornament. Segmentbogige en rechte muuropeningen waarin gedeeltelijk bewaard houtwerk. Gesculpteerde, deels beglaasde houten deur voorzien van hekwerk, onder getoogd bovenlicht. Granito plint. Gecementeerde en witgeschilderde zijgevels voorzien van imitiatievoegwerk.

Ten zuidoosten, haaks op de straat gesitueerde witgeschilderde bakstenen schuur, afgeboord met een geprofileerde bakstenen lijst onder pannen zadeldak. Overluifelde houten poort met klinket, houten deur en luik onder dito latei, lucht- en lichtspleten.

Ten zuidwesten, achterin en parallel met het woonhuis gesitueerd gebouwtje onder pannen zadeldak, aan oostzijde voorzien van aandak en vlechtingen. Reeds opgetekend op het Primitief Plan en in kern mogelijk opklimmend tot de 18de of begin 19de eeuw.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena