erfgoedobject

Heilige Annakapel

bouwkundig element
ID
85010
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85010

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Heilige Annakapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Ingeplant op de hoek met de Mellepontweg in de wijk Ten Ede.

Rechthoekige neogotische wegkapel van baksteen onder pannen zadeldakje, wellicht opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw aangezien de kapel aangeduid is op militaire kaarten van 1863 en 1893. De bouw in opdracht van slager Adolphe De Winne is echter pas kadastraal genoteerd in 1899. Gecementeerde plint met schijnvoegen. Voorpuntgevel met geveltop voorzien van muurvlechtingen en schouderstukken en bekronend ijzeren kruis, met flankerende versneden steunberen. Verdiepte spitsbogige vleugeldeur met blind boogveld, houten latei met geschilderd opschrift "H. Anna bid voor ons". Wit geschilderde zijgevels met spitsboogvenster onder getande daklijst. In de wit geverfde achtergevel is een bouwspoor zichtbaar van een gedicht drielobvenster.

Binnenin. Houten spitstongewelf, aangepast altaar. Gepolychromeerd beeld van Heilige Anna. Een klein gepolychromeerd plaasteren beeld van de Heilige Jozef met Jezuskind. Een beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind onder een stolp. Een ingekaderd textiel met borduurwerk met het opschrift: "Geloofd zij Jesus Christus" omgeven door een rankwerk met bloemen.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Heilige Annakapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85010 (Geraadpleegd op 16-06-2021)