erfgoedobject

Ensemble van arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
85013
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85013

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van twee arbeiderswoningen, volgens kadasterarchief in twee fasen gebouwd op de plaats van een oude leerlooierijsite in 1897 en 1914. Rijhuizen van drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (pannen). Kleurrijke voorgevels met parement van witte geglazuurde baksteen met speklagen en ontlastingsbogen van respectievelijk rode en blauwe geglazuurde baksteen op arduinen plint. Lijstgevels met enkelhuisopstand. Rechthoekige vensters met schuiframen en T-ramen, nummer 84 met bewaard schrijnwerk, op arduinen lekdrempels, bij nummer 84 doorgetrokken tot cordon. Rechthoekige deuren, met opengewerkte panelen met glas en ijzer en bovenlichten met guirlande in glas in lood.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van arbeiderswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85013 (Geraadpleegd op 22-06-2021)