erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
85027
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85027

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis volgens kadastergegevens in 1929 gebouwd in opdracht van kleermaker Emiel Karel Bracke - Stautemas uit Wetteren.

Rijwoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudozadeldak in kunstleien met twee dakkapellen (twee linkertraveeën) en onder platte bedaking (rechtertravee). Roodbakstenen lijstgevel op gecementeerde plint, onder kroonlijst op klossen en uitgelengde modillons. Rondbogige en korfbogige muuropeningen in de linkertraveeën, rechte muuropeningen onder I-latei met rozetten en baksteenfries voor opschrift (verdwenen) in de rechtertravee. Deels bewaard houtwerk. De nadruk op horizontaliteit, waarvan onder de witte banden in de gevel en de baksteenlijst op de eerste bouwlaag getuigen, wordt getemperd door het verticaliserende karakter van de lisenen op consoles in de tweede bouwlaag.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85027 (Geraadpleegd op )