erfgoedobject

Villa l'Hermitage

bouwkundig element
ID
85028
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85028

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa l'Hermitage
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Volgens bouwplan van architect Henri Vanden Broucke (Lokeren) gebouwd voor boomkweker G. Kerkvoorde in 1911. Naar verluidt zoon (Gustaaf) van Constant Kerkvoorde, oprichter van de nabijgelegen "Boomkwekerijen Kerkvoorde", in de Fortstraat. Fraaie villa in ruime beboomde en omhaagde tuin, aan straatzijde toegankelijk via smeedijzeren hekwerk aan vernieuwde bakstenen pijlers.

Typische bakstenen villa met cottage-allures, opgetrokken in rode baksteen met verwerking van gesinterde baksteen voor plint en gevelbanden. Twee bouwlagen hoog en afgedekt met pannendak met dakkapellen. Kenmerkende geveluitsprongen met erkers, balkons, puntgevels en witgeschilderd schrijnwerk met kleine roedeverdeling in de bovenlichten, verwijzend naar de cottagestijl. Gevarieerde muuropeningen met grotendeels bewaard schrijnwerk. Voordeur in de rechterzijgevel met portiek en bordes. Het overdekte terras met sierlijk schrijnwerk in de voorgevel is verwijderd in 1960.

  • Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, 1901-1909, I.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa l'Hermitage [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85028 (Geraadpleegd op )