erfgoedobject

Bunker

bouwkundig element
ID: 85035   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85035

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bunkers
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Bunker (bunkernummer A40), onderdeel van verdedigingslinie zogenaamd "Tête de Pont de Gand", het Bruggenhoofd ten zuiden van Gent. Deze bunkerlinie werd vanaf 1933 aangelegd door het Belgische leger ter verdediging van Gent. De militaire linie met 228 schuilplaatsen liep van de Leie in Astene tot de Schelde in Kwatrecht over 24 kilometer. Bunker gelegen aan de Oosterzelesteenweg in de voortuin van Mariagaard, vlakbij de spoorwegberm, grotendeels verscholen door struiken en omgeven door bomen. Het is een voorliniebunker, de laatste tussen de Betsberg te Oosterzele en de spoorlijn Brussel-Oostende. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ernaast, in de voortuin van de school, een tijdelijk Duits militair kerkhof opgericht. Behouden betonnen constructie met rest van de oorspronkelijke bakstenen ommuring aangebracht als camouflage in de vorm van een transformatorhuisje, oorspronkelijk voorzien van houten luiken en een zadeldak van rode pannen. Dichtgemetselde deuropening.

Bewaarde originele bouwplannen. Plattegrond met twee kamers en een sas, die voorzien waren voor de opstelling van een mitrailleur. Twee schietgaten die onderling een hoek van 75 graden maken, zijn gericht op het talud van de spoorweg en op de steenweg.


Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties

 • Is deel van
  Bruggenhoofd Gent

 • Is deel van
  Instituut Mariagaard

 • Is deel van
  Oosterzelesteenweg

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85035 (Geraadpleegd op 28-11-2020)