erfgoedobject

Proefhoeve

bouwkundig element
ID
85037
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85037
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Proefhoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Proefhoeve, voorheen schoolhoeve van de Provinciale Middelbare Landbouwsschool voor jongens gebouwd op de historische site van het "Koningshof" in 1922 naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck-Suys (zie ook Oosterzelesteenweg nummer 80 en nummer 84). Nu leegstaand en in vervallen toestand.

Boerenwoning in regionalistische stijl, van tien traveeën en één bouwlaag onder overstekend vooraan geknikt zadeldak (rode pannen) met vier dakvensters, afgewerkt met zijaandaken. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw op een bakstenen plint, op de hoeken gestut door schuine steunberen. Erfgevel geritmeerd door houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling en halve luiken. Rondboogdeuren in gesinterde bakstenen omlijsting met oren en druiplijst in de vierde en achtste travee. Dakvensters met schoudergeveltjes en gelijkaardige kruiskozijnen. Achtergevel met twee dakvensters, een brede puntgevel met bovenverdieping links en een gelijkaardig dakvenster rechts. Manke zijpuntgevels met houten kruis-, bol- en kloosterkozijnen.

Verwaarloosd interieur met behouden balklagen op geprofileerde natuurstenen consoles en verschillende schouwmantels in rode en gesinterde baksteen, onder meer een Vlaamse haard met bordenlijst en betegelde haardwand. Vloeren in dambordpatroon.

  • VAN HEDEN R., Van Quaet-Atrecht tot Kwatrecht, Wetteren, 2000, p. 282-283.
  • VANDER GHEYN, L’Art appliqué aux champs, in Gand Artistique, III, 1, 1924, p. 15-19.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve Koningshof

  • Is gerelateerd aan
    Instituut Mariagaard

  • Is deel van
    Oosterzelesteenweg


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Proefhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85037 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.