erfgoedobject

Proefhoeve

bouwkundig element
ID: 85037   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85037

Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Proefhoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Proefhoeve, voorheen schoolhoeve van de Provinciale Middelbare Landbouwsschool voor jongens gebouwd op de historische site van het "Koningshof" in 1922 naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck – Suys (zie ook Oosterzelesteenweg nummer 80 en nummer 84). Nu leegstaand en in vervallen toestand.

Boerenwoning in regionalistische stijl, van tien traveeën en één bouwlaag onder overstekend vooraan geknikt zadeldak (rode pannen) met vier dakvensters, afgewerkt met zijaandaken. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw op een bakstenen plint, op de hoeken gestut door schuine steunberen. Erfgevel geritmeerd door houten kruiskozijnen met kleine roedeverdeling en halve luiken. Rondboogdeuren in gesinterde bakstenen omlijsting met oren en druiplijst in de vierde en achtste travee. Dakvensters met schoudergeveltjes en gelijkaardige kruiskozijnen. Achtergevel met twee dakvensters, een brede puntgevel met bovenverdieping links en een gelijkaardig dakvenster rechts. Manke zijpuntgevels met houten kruis-, bol- en kloosterkozijnen.

Verwaarloosd interieur met behouden balklagen op geprofileerde natuurstenen consoles en verschillende schouwmantels in rode en gesinterde baksteen, onder meer een Vlaamse haard met bordenlijst en betegelde haardwand. Vloeren in dambordpatroon.

 • VAN HEDEN R., Van Quaet-Atrecht tot Kwatrecht, Wetteren, 2000, p. 282-283.
 • VANDER GHEYN, L’Art appliqué aux champs, in Gand Artistique, III, 1, 1924, p. 15-19.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2003


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Hoeve Koningshof

 • Is gerelateerd aan
  Instituut Mariagaard

 • Is deel van
  Oosterzelesteenweg

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Proefhoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85037 (Geraadpleegd op 28-10-2020)