Neoclassicistisch tempeltje

Beschrijving

Neoclassicistisch tempeltje gelegen bij de op- en afrit van de E40 in Wetteren (voorbij nummer 86) / hoek Vantegemstraat. Afkomstig uit het park van het domein Steevliet te Melle (Heusdenbaan) waar het in 1965 door een verbreding van de weg moest verdwijnen. Het bouwwerkje werd ontworpen door de Gentse architect Velleman die van 1821 tot 1836 eigenaar was van het domein Steevliet en er tevens het kasteel in empirestijl liet verbouwen. Het bouwwerkje was geconcipieerd als tempeltje toegewijd aan de Romeinse jachtgodin Diana, van wie centraal in het paviljoen een beeld op een sokkel stond. Geplaatst op een heuvel in het park, nabij de oprijlaan, had het tevens een functie als belvedère. De vzw Steevliet ijverde sinds 1986 tevergeefs om het monument terug naar zijn oorspronkelijke plaats te laten overbrengen. Halfronde constructie in Balegemse steen bestaande uit rondboogarcade gescheiden door pilasters, waarboven fries met afbeelding van guirlandes en lauwerkransen, bekroond door balustrade met siervazen.

• A.V.D., Home Steevliet wil prieel terug, in Het Nieuwsblad, 18/11/1994.
  • BOGAERT C. - VERBEECK M., Bouwen door de Eeuwen heen: inventaris van het cultuurbezit in België architectuur. Deel 12n 2: Provincie Oost-Vlaanderen, arrondissement Gent, kantons Destelbergen - Oosterzele, Turnhout, 1989, p. 275-278.