Christus Koningkerk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Christus Koningkerk

Beschrijving

Achterin gelegen kerkgebouw ten zuiden van de "Christus Koningwijk" aan de Oude Aardeweg. Parochie voor de afgelegen wijk Boskant op 1 december 1971 door de bisschop canoniek opgericht. Reeds sinds 1965 werd er in de schoolgebouwen van de zusters van Barmhartigheid mis gelezen om tegemoet te komen aan de sinds de jaren 1950 stijgende bevolking in het gehucht Boskant door de aanleg van nieuwe woonwijken. Onder impuls van pastoor De Coninck werd een nieuwe kerk gebouwd, volgens gevelsteen voltooid in 1974 en ingewijd op 2 februari 1975. Bijhorende pastorie ondergebracht in de voormalige villa van boomkweker Kerkvoorde aan de Smetledesteenweg nummer 18.

Sobere bakstenen laagbouw onder platte daken met verspringende volumes; breed inkomportaal onder luifel ten zuiden. Hoge beglaasde vensterpartijen. Klok in vrijstaande klokkentoren met kruis geschonken door de familie De Waele ter herinnering aan hun overleden dochter, confer gevelsteen met opschrift "Anne De Waele 1972/ opdat mijn stem/ steeds in uw harten weergalme …".

• Dekenij Wetteren, Liber Memorialis.
  • CLINCKSPOOR J. 1990: Wetteren (Massemen-Westrem-Wetteren). Waterlopen en Wegen, Wetteren, 50-51.