erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID
85043
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85043

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dieper gelegen art-decogetinte villa toegankelijk via centraal op de villa ingeplant kiezelpad, nu kunstenaarswoning Leo Copers. In 1929 gebouwd in opdracht van de fabrikant Achiel Eduard De Troy - Ledent uit Wetteren (zie kadasterarchief).

Woning van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen tentdak, opgetrokken in bruine baksteen op een hoge plint met keldervensters. Rechthoekige muuropeningen met ramen voorzien van een kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Horizontaliserende tendensen, onder meer merkbaar in de witgeschilderde doorgetrokken lateien, brede band in de tweede bouwlaag en polygonale hoekerker van één bouwlaag onder kroonlijst. De centrale en linker travee, beide met deels streks opgebouwd metselwerk, getuigen echter van een dominant verticalisme. Een trap in de middelste travee leidt naar een portiek gesteund op pijlers die een lantaarn bevatten. De pijlers worden visueel doorgetrokken door lisenen in de tweede bouwlaag die een langgestrekt drielicht omsluiten waarin gekleurd glas in lood. De linker travee is uitgewerkt als driezijdige uitbouw over de volledige hoogte van de woning.


Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Villa [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85043 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.