erfgoedobject

Villa met waterreservoir

bouwkundig element
ID
85051
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85051

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villa met waterreservoir, voorheen bloemistenwoning Vercauteren. Woning met art-deco-invloeden. Volgens bouwplan circa 1933 gebouwd op de plaats van een oudere woning, naar het ontwerp van architect Robert De Vloed uit Melle in opdracht was Jules Vercauteren, medegrondlegger van de bloementeelt te Wetteren.

Op de hoek met de Heusdensteenweg. Vrijstaand huis in tuin, toegankelijk via gebogen inkompartij met hek tussen hekpijlers en lagere bakstenen straatpijlers. Geelbakstenen parement op plint in blauwe hardsteen, bestaande uit drie traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak. Links een hoekrisaliet met driezijdige erkeruitbouw onder een afgeknot zadeldak waaronder een zoldervenstertje met afgeschuinde hoeken. Op het risaliet aansluitende portiek en balkon in respectievelijk de eerste en tweede bouwlaag. Portiek gekenmerkt door tussen pijlers gevatte buisleuningen en een bewaarde houten deels beglaasde vleugeldeur met decoratief hekwerk onder bovenlicht van structuurglas. Expressief metselwerk onder meer door baksteenlijsten en getrapte lisenen op consoles. Markante toepassing van zwarte en gele faiencetegels voor de borstwering van het balkon op de tweede bouwlaag.

Achterin gelegen bijgebouw bestaande uit wagenhuis en verankerd bakstenen waterreservoir van twee bouwlagen, bekroond door gecementeerde fries met opschrift "A. Vercauteren".

  • Gemeentearchief Wetteren, Bouwplannen, XV.
  • RAWOENS A., Geschiedenis van Wetteren-ten-Ede, Wetteren, 1975, p. 12.

Bron     : Bogaert C., Duchêne H., Lanclus K. & Verbeeck M. s.d.: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Dendermonde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Duchêne, Helena, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa met waterreservoir [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/85051 (Geraadpleegd op )